Met etentjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten ontstaan er vaak gesprekken over partners, nieuwe banen en projecten of de voorkeur voor een bepaald gerecht of kledingstuk. Dat klinkt eigenlijk allemaal best onschuldig totdat er opmerkingen jouw kant opkomen die een bepaalde uitleg uitlokken waardoor we het gevoel krijgen dingen te moeten verklaren of moeten verantwoorden. Want waarom zijn we in hemelsnaam voor die slungel gevallen of waarom trek je dat rokje toch aan terwijl je van die witte benen hebt?
Bij jezelf blijven
Dit zijn lessen in bij jezelf kunnen blijven. Zolang we nog naar een bepaalde goedkeuring van anderen verlangen (wat heel normaal is want ergens willen we er allemaal bij horen) kan het voorkomen dat je in bovenstaande situaties soms moeite hebt om bij je eigen standpunt of voorkeur te blijven. Het is natuurlijk een ander verhaal als iemand je slecht behandelt, dan is het meer dan normaal dat je vriendinnen daar iets van zeggen. Maar alles wat voor voor jou belangrijk is, wat jouw energie geeft of plezier zijn zaken die jou blijkbaar iets te bieden hebben. En als die baan uiteindelijk niet blijkt uit te pakken zoals verwacht of die jongen blijkt toch een eikel te zijn dan had je dus blijkbaar wat te leren van die situatie. Maar het is aan jou om dat zelf te ontdekken. En zullen je vriendinnen misschien achteraf zeggen; ’told you so’, dan is het nog jouw eigen leerstuk. Of eigenlijk twee. Want je moet dealen met een break-up en met de reacties van je vriendinnen. Dat is soms dubbel harsh.
Teveel nadenken
Zolang we deze situaties of mensen nog ‘aantrekken’ in ons leven zal dat zijn omdat we daar nog iets in te leren hebben. Of we ervaren juist dat we stappen hebben gemaakt als we sneller doorhebben zodra we onszelf weer dingen horen uitleggen. Soms zijn dingen niet altijd te verklaren en is juist het verklaren wat ervoor zorgt dat we in verwarring raken. Omdat we dan teveel gaan nadenken over het waarom en wat het doel er nu eigenlijk van is of was. Niet doen. Het leven is niet altijd te verklaren. Daardoor kunnen we ook waardevolle ervaringen mislopen omdat we het helemaal stuk analyseren.
Kleine stappen maken
Bij jezelf blijven. Maar hoe doe ik dat dan? Zeker in een vriendinnengroepje kan dat soms echt uitdagend zijn. Kiezen voor jezelf draagt altijd de hoogste waarheid in zich. Omdat het jouw iets brengt. Kiezen voor de mening van anderen of jouw eigen mening niet meer geven omdat je bang bent dat je commentaar krijgt zorgt altijd voor verlies van een stukje authenticiteit. En je duikt hiermee als het ware de schaduw in. Je hoeft je mening niet elke dag van de daken te schreeuwen hoewel het me heerlijk lijkt om die vrijheid te voelen maar zorg wel dat je kleine stappen maakt. Dan blijft je trouw aan jezelf en oefen je in het neerzetten van wie jij echt van binnen bent en vooral wat je van binnen voelt en wat voor jou belangrijk is.
Overtuigingen
Zodra zich situaties voordoen die niet fijn voelen of waar er stukjes geraakt worden in jezelf kan handig zijn dat je even wat rust creëert en (samen met iemand die je vertrouwt) de gesprekken nog even naloopt. Vaak koppelen we (onbewuste) overtuigingen aan die meningen en zijn dat de rode knoppen die ingedrukt worden zoals onszelf ‘niet goed genoeg vinden’, onzekerheid of een andere vorm van minderwaardigheid. Die overtuigingen kunnen zelfs al van veel langer geleden zijn; denk aan de basisschool of middelbare school. Dan is het doorvoelen van deze pijnstukjes en het doorzien van het (verdedigings)mechanisme de winst die we hieruit kunnen halen. Ook al voelt het heel pijnlijk of ben je echt verdrietig dan nog is het waardevol.
Een uitlaatklep vinden
En als je niemand hebt waarmee je dit kunt bespreken, schrijf het van je af. Door er woorden aan te geven en het op papier of op een scherm te zien raak je minder verstrikt in de emoties en creëer je als het ware ruimte tussen je gevoel en de situatie waardoor oplossingen of ingevingen je makkelijker kunnen bereiken. Maar ook zingen of tekenen kan een uitlaatklep zijn. Blijf er niet te lang mee rondlopen want zodra ons hoofd er vat op heeft komt deze vaak met meer negativiteit aanzetten waardoor het lastiger kan worden om echt helder te krijgen wat je nodig hebt.
Projectie
En wat doe je uiteindelijk met die mensen die jouw triggeren? Of die jouw niet in je waarde laten of je ondersneeuwen met de welbekende ongevraagde tips en tricks? Die laat je voor wat ze zijn of je geeft je grens aan als het wel beledigend is. Commentaar geven op iets of iemand zegt vaak iets over de ander en zit er in die zogenaamde mening een verbloemde overtuiging van die persoon zelf. Die hij of zij dan (onbewust) projecteert op jou. En als het gaat om de keuze voor bepaalde partners, gelukkig vallen we niet op dezelfde types en kan de diversiteit hierin ervoor zorgen dat we juist weer van elkaar leren.