Inspiration

Een Heilige Omhelzing

amma-silkstory

Een ‘hug’ van een Indiase Goeroe. Gewoon in Nederland te krijgen. Niet een tiendaagse stilte meditatie doen en als bonus een omhelzing. Nee gewoon zorgen dat je er op tijd bent zodat je netjes begeleid wordt tot je op je knieën voor haar neus zit.

Amma

Wie is deze bijzondere vrouw? Mata Amritanandamayi is haar originele naam en ze komt uit een arm vissersdorp in India. Al in haar vroege jeugd wordt ze geraakt door de armoede die ze in haar dorp ziet en begint mensen te helpen door voedsel en kleding weg te geven vanuit haar eigen huis. Ook begint ze hier al met het omhelzen van mensen om hun te troosten. Zo ontstond haar naam Amma wat moeder betekent. Naast haar uitreiken naar anderen brengt ze ook veel tijd door in diepe meditatie. Haar familie is hier niet blij mee en keuren haar daden dan ook af. In het Hindoeïsme komt het lijden door het eigen karma. Dit accepteert ze maar ze weigert om toe te kijken. Dat iemand lijdt kan zijn karma zijn maar dan is het onze plicht om een ander te helpen zijn pijn en lijden te verlichten. Ondanks het onbegrip van haar ouders zet ze haar bijzondere daden voort en voelt ze een enorme liefdesstroom van binnenuit en ziet ze dit als haar levensmissie. Het doorgeven van haar liefde, wijsheid en mededogen door middel van het omhelzen van mensen.

Embracing the world

Inmiddels is de organisatie ‘Embracing the World’ opgericht door Amma uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van projecten waarbij er al duizenden mensen op een vakkundige wijze geholpen zijn. Denk aan het oprichten van ziekenhuizen watervoorzieningen, het opzetten van scholen. Het netwerk van Amma’s organisatie is immens en groeit nog elke dag.

In spanning

Dat het allemaal zeer soepeltjes verloopt ondervinden wij zelf als we op de locatie, de Expozaal in Houten aankomen. Bij binnenkomst worden we meteen vriendelijk aangesproken en herkennen we de vrijwilligers aan de blauwe sjerpen die ze dragen. Om een omhelzing te mogen ontvangen heb je een ticket nodig. Die worden vanaf 8 uur uitgereikt. Er zijn verschillende bankjes waar je op plaats kan nemen, ieder met een eigen volgorde. Vanwege een tweede staking van de boeren is het op de snelwegen erg druk wat in het voordeel is van de treiners. Daardoor kunnen wij de ‘nieuwbakken huggers’ vrij snel doorlopen. Eenmaal op onze plek krijgen we de zogenoemde ‘gouden’ tickets in onze handen met de nummers E1 en D1. Dat het gewoon 2 kleine witte kaartjes zijn mag de pret niet drukken. We zijn én verzekerd van een plek én we zitten ook nog eens met ons neus zowat op het podium. Glunderend als een kind zo blij wachten we in spanning af wat er gaat komen.  

Klaar staan

Als een gesmeerd tandwiel, zo laat de organisatie zich zien. Iedereen is op elkaar ingespeeld, van beveiligers tot de vrijwilligers die de mensen moeten begeleiden naar het podium. Daar staat een grote houten stoel klaar met 2 ventilatoren ernaast. Op de achtergrond een groen doek met de tekst ‘Mogen alle wezens overal gelukkig zijn.’ De tv schermen voor het podium laten indrukwekkende beelden zien van de projecten die Amma met haar organisatie over de hele wereld tot stand brengt. Na een uur komt er een ploeg het podium op en beginnen ze de stoel te bekleden met mooie gele doeken en versieren ze de bovenkant met bloemen. Er stromen steeds meer mensen de zaal in en de reuring neemt toe. Links van de rij staan de stoeltjes klaar waarop je plaatst moet nemen voordat je het podium op mag. Daarachter staat een paal waarop de bordjes met nummers komen te hangen. De ‘big announcement‘ wordt aangekondigd. Amma is in aantocht.

Darshan

Met een grote glimlach loopt ze naar haar stoel gevolgd door kinderen, beveiligers en vrijwilligers. Ze neemt plaats op een bijpassende gele bank. Het is stil in de zaal. Met een ietwat hese stem start ze met de voorbereidende meditatie. Even in onszelf landen als voorbereiding op wat komen gaat. Na een kwartier installeert ze zich in haar grote stoel en wordt de plek voor de stoel voorbereid op de grote groep mensen. Krukje links en rechts. Kussentjes op grond. De ‘Darshan’ is de officiële naam voor omhelzing, kan van start gaan. Er staan 2 rijen stoeltjes klaar, links en rechts op het podium waar men op plaats kan nemen. Ze begint met de omhelzingen. Mensen zakken op hun knieën, ze slaat een arm om ze heen. Het duurt zo’n 5 seconden alvorens ze weer door hulp van de begeleiders omhoog worden getrokken. De uitdrukkingen op de gezichten zijn uiteenlopend van intens blij tot verdrietig, verbaasd of verdwaasd. Ze vinden hun weg weer op het podium waar je na de omhelzing nog even mag blijven zitten. Mijn nummer komt dichterbij. Ik mag plaatsnemen op de stoeltjes richting het podium. Ik ben zenuwachtig en vooral heel nieuwsgierig. Dat ik het niet droog ga houden voel ik wel aan mijn systeem. De energie die in de zaal hangt, Amma en mijn eigen toestand maken dat ik diep onder de indruk ben. Nu al. Inmiddels gaat het snel. Degene die het nodig hebben worden opgevangen, teruggebracht naar een andere plek of gaan het podium af. Met zorg maar wel in een vlot tempo volgen de darshans zich op. Ik zit inmiddels vooraan en word verzocht op mijn knieën voor de stoel te gaan zitten. De begeleiders tillen mij omhoog en mijn hoofd wordt naar beneden gedrukt zodat ik in de stevige omhelzing van Amma terecht kom. Ik schiet meteen vol. Ze prevelt Indiase woorden in mijn oren en voor één moment ben ik compleet omgeven door een wolk van energie, warmte en een zachte rozengeur. Ik kijk op in haar vriendelijke ogen en wordt opgetild, weer bij haar vandaan. Beduusd loop ik naar de achterkant van het podium en neem plaats op de grond. Wauw. Met woorden doe ik haar eigenlijk tekort. Een gevoel van zaligheid en rust daalt neer en met mijn ogen dicht laat ik de energie door mijn lichaam stromen. Om mij heen zit iedereen in een eigen secret space. Wat is dit bijzonder. En de darshans gaan door. Onvermoeibaar duikt de een na de ander op haar schoot. Genadig, hoopvol en vooral dankbaar voor dit intens mooie gebaar. Lieve Amma. Ik hoop je nog een keer te mogen ontmoeten, je hebt me geïnspireerd, getroost en nieuwe kracht gegeven. ‘let love rule in a million embracings’.

Check haar website voor meer informatie: www.embracingtheworld.org