Inspiration

Er is weer licht!

De dagen worden weer langer. De ochtend begint niet meer pikkedonker en de avond laat haar schemering weer zien. Als een molletje heb ik de afgelopen maanden met het donker geleefd. Wat voor de één easy is, zijn het voor mij dagen met weinig afwisseling en nuance. Donker hoort bij licht, de wintermaanden horen bij de lentedagen. En toch merk ik weer een opluchting bij mezelf. Want waar licht gloort is er altijd weer een gevoel van nieuw leven. Wat komt er vanuit het donker tevoorschijn. Kriebelt er al iets onderhuids? We kijken elkaar steeds meer aan en zoeken weer contact. Ik heb er zin in. Maar laat het klein beginnen, net als de natuur.

In de Vomar duw ik een Lenorfles onder mijn neus want wasverzachter kan nogal eens verrassend (zoet) uit de fles tevoorschijn komen. Iets waar ik minder blij van word als ik een volle was heb gedraaid en een walm me tegemoet komt. De blauwe fles geeft een frisse geur af dus gooi deze in mijn mandje. Twee dames komen dichterbij en kijken naar de prijs. ‘Een euro’ zegt ze! Ik zeg ‘ja dat klopt’ ‘Nu nog de juiste geur uitkiezen.’ We staan nog wat te keuvelen waarna ik naar de kassa loop. Ik twijfel tussen twee rijen, kies voor links en tegelijkertijd wil een man hetzelfde doen. Hij zegt; kom maar voor hoor, rustig aan. En ik leg mijn boodschappen op de band en reken af. Ik zeg de man en het meisje achter de kassa vriendelijk gedag en loop de winkel uit. En ik ben blij. Want dit zijn momentjes die ons samen verbinden, al is het maar voor een minuut of twee.

Verbroedering, elkaar weer zien als mens in plaats van waar je voor of tegen bent laat zich pas zien als de spanning minder wordt. Onzekerheid, uitzichtloosheid en eenzaamheid worden versterkt door donkerte. Verbinden, vertrouwen en vooruit durven kijken horen bij het licht. De natuur laat ons zien dat er altijd weer licht komt, hoe donker het soms ook voelt en dat pijn niet weg hoeft maar vanzelf zachter wordt zodra het zich omringd voelt door de aanwezigheid van elkaar. Gewoon omdat we allemaal mens zijn en een praatje over wasverzachters mij al verzachtend naar huis laat gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *