Inspiration

Als gevoeligheid je leven beïnvloed.

Gevoelig zijn is een mooie eigenschap. Je hebt een enorm empathisch vermogen, weet snel en nauwkeurig in te spelen op de behoefte van een ander en zal jezelf niet snel voorop zetten, of compleet je zin doordrijven ten koste van anderen. Toch kleven er ook nadelen aan deze soort van ‘gave’ want verzeild raken in (negatieve) gedachtestromen, een zelfvertrouwen wat nog wiebelt en een minder fijne emotionele weerbaarheid zorgen er soms ook voor dat je nog niet helemaal lekker uit de verf komt.

Zodra ik een dag vrij heb neem ik mezelf van alles voor. Het opruimen van mijn huis staat standaard op nummer 1, alsmede het uitzoeken van papieren en het opnieuw bepalen van mijn koers. Zodra teveel ontevredenheid de boventoon voert is het tijd voor een zelfonderzoekje namelijk. De vrije dag dient zich aan en ik zie mezelf van alles doen en bedenken behalve hetgeen wat ik graag zou willen doen of waar ik blij van word. Wat gebeurt en toch op zo’n dag? En hoe kan ik dit gedrag tackelen zonder mezelf teveel druk op te leggen of weer heel streng te worden voor mezelf?

De onderliggende behoeftes worden vaak overruled door dingen die we bedenken met ons hoofd. We vinden en moeten van alles van onszelf maar ons systeem; lees ziel, spirit kan wel eens een heel ander idee hebben van die dag. En ‘vraagt’ eigenlijk om meer tijd en meer aanwezigheid van onszelf. Door alsmaar door te rennen komen we vaak niet toe aan de dieperliggende behoeften, echter hebben die wel hun weerslag op ons humeur en lijf. Fysieke klachten zijn bijv. een mooie ingang naar eventuele weggestopte gevoelens. En vragen dus letterlijk via de pijn om je aandacht. Moet ik er dan de hele tijd mee bezig zijn? En alles proberen op te lossen? Nee. Dat is vaak ook een valkuil. De ‘oplosser’ in ons blijft dan zoeken naar dingen die nog niet helemaal oké zijn. ‘Want als die eenmaal weg zijn is het leven vast een stuk leuker en dan begint het leven pas echt’ bedenken we dan. Dan gaan we ook weer voorbij aan dat wat gewoon gezien wil worden en projecteren we ons levensgeluk in de toekomst of blijven we voorwaarden stellen aan ons zelf. De kunst is zonder druk van ons hoofd of onze persoonlijkheid kunnen zijn met wat er is. Ik slaak een diepe zucht. Een mini ontlading die er gewoon even uitkomt. Die bedenk ik niet, die is er ineens. En ook mijn hoofd wordt rustiger nu.

Schrijven is een uitlaatklep. De wirwar van gevoelens en gedachten krijgen ineens een richting. Ik stuur ze het scherm op om voor mezelf duidelijkheid en inzicht te creëren. Want zodra ik ga analyseren gaat het mis en bijt mijn hoofd zich vast in niet productieve gedachten. Dus wat zegt mijn gevoel op dit moment?

Creëer meer rustmomenten voor jezelf. Het hoeft niet altijd een doel of een betekenis te hebben. Juist meer ontspanning aanbrengen in je leven zorgt voor minder verkramping en vergroot je vermogen tot voelen. Inzichten binnenkrijgen, weten wat je wil is vaak gelinkt aan een sterke connectie met een innerlijke stem, zodra deze helder en goed aanwezig is, dus echt verankert is in het systeem, durven we veel makkelijker andere stappen te zetten omdat we gewoonweg voelen dat dat is wat onze ziel wil. En niet (meer) wat een ander wil. Het loskoppelen van verwachtingen zorgt voor een meer efficiënter leven. Want jij weet gewoon wat goed voor jou is. Maar begin met een eerste stap. We denken altijd; om ver te komen moet ik veel doen en raken dan verdwaald in de details en beren op de weg. Elke dag een stapje zetten zijn er 365 in een jaar. Dan kom je vanzelf een heel eind. Maar commit je er wel aan.

Hoe ontspannener jij met jezelf om kunt gaan hoe meer je ook weer dingen durf te gaan doen. Dus zet in op meer gezelligheid want dat is echt een grote behoefte van jou, dan zal je ook langer dat gevoel vast kunnen houden en meenemen in de andere gebieden in je leven. Verzachting van je wezen geeft ruimte in je leven. Maak weer groter wat klein geworden is. Door omstandigheden of door onze eigen kritische stem kunnen we onszelf soms terughoudend opstellen tegenover nieuwe ervaringen of mensen. Vanuit zelfbescherming denken we minder geraakt te kunnen worden. Echter missen we dan ook vaak de diepgang waar we zo naar op zoek zijn en het durven ontplooien van onszelf. Angst is soms een raar fenomeen wat ons gruwelijk in de weg kan zitten. Maar laat ons ook zien waar we nog kunnen groeien.

Wat brengt gevoeligheid mij wel? Als ik wat sterker in mezelf zit gebeurt het regelmatig dat ik antwoorden binnen krijg die overeenkomen met de antwoorden die mensen mij geven op vragen. Dus ik ‘weet’ wat ze gaan zeggen. Dat zijn bijzondere momenten en herinneren mij eraan dat er eigenlijk nog veel meer mogelijk is en dat we een hoop ‘gaven’ en talenten nog ongebruikt laten. Alsof we cadeautjes bij ons dragen die we kunnen inzetten voor een betere wereld maar vergeten zijn ze uit te pakken. Bewustwording is stap één, ontspanning nummer twee en het durven uitbouwen van deze momenten zorgt gewoon voor meer plezier. En laten we daar nu nooit genoeg van kunnen krijgen.

Photo by Nicole Baster on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *