Inspiration

Hoe zet je frustratie om in creatiekracht?

Je kent het wel; je hoofd lijkt wel een kauwgomballenautomaat. Ieder balletje staat voor een prachtig idee en zodra je eraan denkt flow je al lekker mee op de fantasie. Totdat de realiteit je weer keihard inhaalt en je weer dezelfde dingen aan het doen bent die een ander voor je heeft bedacht. Ook hou je nog steeds een stuk maand over in plaats van geld en lijkt het alsof iedereen om je heen wel een kauwgombal heeft gevonden die een kleine parel blijkt te zijn en blijf jij alleen maar fantaseren in plaats van realiseren. Op den duur wordt dat; FRUSTREREND! En blokkeer je hiermee zelf ieder sprankje inspiratie die een poging doet om zichzelf te laten zien. Alsof er constant visjes boven de zee uitspringen en een haai ze elke keer opvreet.

Win-Win
Vanuit frustratie komen niet altijd de beste ideeën tevoorschijn en tegelijkertijd kun je deze energie wel gebruiken om te gaan doen wat je echt graag wilt! Want ook al lijkt de lading wat negatief, frustratie zegt ook vaak; tot hier en niet verder. Ploeteren kan een tijdje, overleven en puzzelen ook. Maar op den duur moet er wel een plan komen waarmee je jezelf echt kan helpen en het liefst nog andere mensen ook. Want een win-win heeft altijd een sterke positieve lading. Hoe zet ik die frustratie nu om in iets wat echt helpend en blijvend is? Door een paar stappen terug te doen als eerste.

Geprogrammeerd om te luisteren
Is de frustratie ontstaan doordat je nog niet hebt of doet wat je graag wilt doen? Of omdat je überhaupt nog geen idee hebt wat je wilt veranderen? Of levert het hetgeen wat je nu doet geen bijdrage meer aan een positieve dagbesteding? Waarom ik het woordje dagbesteding gebruik is om het zo eens te bekijken. Aan wat besteed je je tijd nu eigenlijk? En als je echt mag kiezen, wat zou je dan het liefst willen doen? Welke elementen zou je graag terug willen zien élke dag? We zijn eigenlijk van jongs af aan al geprogrammeerd om te luisteren naar anderen. Naar je ouders, de leraren. De ‘ander’, de ‘oudere’ of ‘meerdere’ weten het beter. Vaak hebben ‘ouderen’ meer levenservaring echter weten zij niet wat het beste voor jou is. Dat mag je echt zelf uitvinden. En dat kan ook weer veranderen naarmate je ouder wordt of in een andere levensfase terecht komt.

Wat zou je het liefst willen doen?

Energy flows where attention goes
Je mag op onderzoek. Diep in je onderbewuste leeft zoveel. Daar zitten vaak de echte verlangens verscholen. Echter durven we die door angst voor de mening van anderen of angst om te falen niet meer zo goed te laten zien. En blijft onze ware potentie nog diep verborgen voor anderen en vaak ook nog voor onszelf. Maar voel je wel aan je frustratie of ontevredenheid dat het zo niet langer door kan gaan. Als we het gaan vertalen in energie want dat is uiteindelijk waar alles uit bestaat dan kan dat je helpen om wat duidelijkheid te krijgen. Want energy flows where attention goes. Als je steeds vaker ontevreden bent over de baan of relatie waarin je zit dan besteden we daar vaak veel tijd aan. We denken er veel aan, verzinnen allerlei oplossingen om de realiteit anders te krijgen. Echter besteden we dan veel tijd aan de ‘negatieve’ elementen en wordt daar als het ware een spotlight opgezet. En je raad het al, daar gaat dus veel energie naar toe.

Focus richten op het andere
Als we het zouden omdraaien; d.w.z. welke elementen vind je wél leuk aan je baan of relatie of zou je meer terug willen zien in je leven dan verschuift als het ware de energie. De focus op het negatieve wordt minder. (en dit is niet makkelijk hé, zeker als de omgeving niet veilig meer voelt of als je gepest wordt op je werk bijv.) Je gaat meer ‘zien’ van hetgeen wat je wel wilt. Dus vaak is een conclusie of opsomming van de minder leuke elementen voldoende, deze voel je immers dagelijks om vervolgens de focus te richten op het andere. Dit vergt oefening en training. Kijken met ogen alsof je elke dag op vakantie bent. Hoe snel wennen we aan een nieuw huis, een nieuwe relatie, auto, baan of salaris? En hoe lang zijn we nu echt tevreden daarmee? Instant satisfaction geeft vaak een lekkere kick maar is niet langdurig. Om tevreden te blijven moeten we eerst een soort van ‘basishouding’ ontwikkelen waarmee we scherp kunnen blijven in de verschillende situaties waarmee we dagelijks te maken hebben.

Kijken met ogen alsof je elke dag op vakantie bent.

Weerstand geeft altijd spanning
Een basishouding ontwikkelen is het leren erkennen van de situatie waarin je zit (ook als deze echt niet meer fijn is) om daarna de focus te verleggen naar wat constructief is voor dat moment. Dan blijf je als het ware in het midden. Gedachten zoals ‘ ik wil dit niet meer, ik heb hier geen zin meer in’ zorgen er juist voor dat de boosheid en frustratie blijft. Weerstand geeft altijd spanning. Voor mezelf kan kan ik beter met situaties dealen als ik helder heb waar het nu om gaat. Om daarna de aandacht en dus energie te richten op wat wel werkend is.

Uit die draaimolen stappen
Mijn neiging is om veel te denken en te fantaseren over wat ik allemaal zou kunnen doen waardoor ik in een soort van carrousel blijf ronddraaien. Van het ene paardje naar het andere. Van de ene branche naar de andere om vervolgens weer door te gaan in het oude. Uit die draaimolen stappen is de eerste move. Kijken naar wat ik aan het doen ben. Dat is vaak veel hoofd-activiteit. En weinig doe-activiteit. Uitreiken voor mezelf vind ik vaak spannend. Want dan komt ook de faalangst de hoek om kijken. Want iets anders willen is nog altijd wat anders dan iets anders gaan doen. En houden we onszelf hierdoor vaak kleiner in situaties die niet meer voedend zijn. Dus als angst en onwetendheid samen de basis vormen voor het maken van nieuwe beslissingen zal dat niet echt een lekkere keuze zijn.

Pressure kills the vibe
Dan mogen we gaan creëren. Iets zelf bedenken of iets gaan doen wat je graag doet of waar een interesse van je ligt. Door dingen te gaan doen waar je energie van krijgt zorg je voor een positievere flow in je systeem. Iedereen kent de kracht van muziek. Zodra er een tof nummer op staat raak je meteen in een opgewekte stemming. Dat kan ook met het spelen van een spel of het aangaan van wat nieuws. Ik weet nog dat ik het heel spannend vond om vroeg in de ochtend in koud natuurwater te zwemmen maar eenmaal in het water voelde ik me een Queen of the World. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Laat dat even een belangrijk punt zijn. Anders wordt de druk meteen weer hoog. Pressure kills the vibe of being creative. Kleine beetjes van jezelf terugvinden in het doen van leuke dingen of het delen van zaken die je bezig houden. Ook dat kan bijdragen aan het vormen van jouw ideale wereld.

Kleine beetjes van jezelf terugvinden

Creëer meer fijne momenten
Je mag altijd dromen. En als je dat niet meer doet mag je met zachte ogen kijken naar het kleine meisje of jongetje in jou wat er nog steeds is. Die dondersgoed weet wat goed voor jou is. Durf het te voelen. Echt. Magie is overal. Zij weten dat. Wij volwassenen zijn het vaak weer vergeten. Voel je een sparkle met meer buiten zijn? Zorg dat je meer buiten bent. Word je blij van dieren? Zorg dat je vaker een hond aait of de kat van de buren gaat verzorgen. Teken je graag? Maak elke dag een klein schetsje met hoe je je voelt. Vind je schrijven leuk? Schrijf briefjes aan jezelf. Ga je aan van muziek? Deel met iemand nummers die je mooi vind. Hou je van dansen, leer de basispasjes van een dans en ga oefenen op leuke feestjes. Creëer meer fijne momenten in je leven, hierdoor kom je vanzelf in een ontvankelijkere staat terecht en ga je ook beter ‘voelen’ wat je echt graag wil. Omdat je al meer doet wat je écht blij maakt. Zet kleine stapjes. En kijk wat er dan gebeurt. Zodra jij jezelf mag zijn van jezelf gaat een ander dat ook doen. En creëren we een wereld die ‘echter’ aanvoelt in plaats van een wereld waarin we denken te moeten doen wat een ander bedacht heeft voor ons.

Photo by Simran Sood on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *