Inspiration

Sweet Sensations @ Yin Yoga

Yoga kent diverse vormen. Van de strong vinyasa flow tot de zachte yin variant. Zweten bij Bikram lessen en stilliggen bij Yoga Nidra. Voor ieder gemoed is er een practice te vinden in Amsterdam. Dat maakt de stad zo onverzadigbaar en soms intens lastig om te kiezen uit alle mogelijkheden. Gelukkig ontstaan er vanzelf favorieten en één daarvan is de yin yogales van Michiel Kaemingk.

Vast ritueel

Zaterdagochtend 8.30 uur. Na een snelle blik in de spiegel plens ik koud water in mijn gezicht, drink 2 glazen warm water met verse gember, hijs mezelf in een yogalegging en fiets richting de Nieuwe Yogaschool. De stad is nog rustig op wat vroege toeristen na. Heerlijk vind ik dat. Ultiem zaterdagochtend moment. Bij aankomst is er altijd de warm welkom glimlach van de dames van de hosting. Na de check-in via OneFit drop ik mijn jas en tas in een van de kluisjes en betreed ik de fijne ruimte waarin de yogalessen gegeven worden. De zaal is ruim, groot en hoog. Fijne lichtinval en vloer. Spullen zoals bolsters, dekens, blokken zijn ruimschoots aanwezig. Ik start met mijn vaste ritueel, liggend op de mat met een blok tussen mijn schouderbladen. De hoeken van het blok drukken zacht in mijn rug en met de benen in butterfly positie gaat de sensatie net even wat dieper wat voor een fijne eerste ontspanning zorgt. Ik geef me over aan de rust en stilte.

Ontmoeting met jezelf

Michiel heet ons welkom, begint met een korte introductie en vertelt dat yin lessen voor ieder niveau geschikt zijn of eigenlijk geen niveau kennen en dat het niet gaat over de oefeningen zo goed mogelijk doen. Het gaat in deze vorm over overgave, jezelf mentaal, fysiek en emotioneel ontmoeten waarbij de mind gekalmeerd wordt door een bewuste ademhaling en focus op een punt between de eyebrows. De lessen zijn vrijwel altijd in het Engels waarbij Michiel een prettige vertaalstem heeft en niet de Twengels variant die soms voor een tenenkrommende irritatie zorgt. We starten met een stiltemoment om even in te tunen bij onszelf. Hoe zit je er deze ochtend bij? Wat gaat er in je lijf en hoofd om? Zonder mee te gaan in de verhalen, want de mind probeert je direct met een aantal voorbeelden af te leiden. Kun je ze zien van een afstand? Dat is de kunst en tevens de grootste uitdaging in de les en in het dagelijkse leven. De ontmoeting met jezelf. Semi cynisch vond ik het zeker in het begin alles behalve makkelijk. En zat dus vaak in een heerlijk dialoog vol weerstand. Hoezo mezelf ontmoeten? Ik wil juist graag van sommige delen af. En dan moet ik 5 minuten stilzitten in een of andere ongemakkelijke houding. Wie heeft dat nu bedacht? Een of andere gekke Indiase yogi die zich blijkbaar verveelde aangezien alles zo langzaam gaat?

De zwaartekracht

Terug naar de les. We beginnen met een mini warm up van de spine oftewel de ruggengraat. In kleermakerszit met onze handen op de knieën draaien we langzaam rondjes van links naar rechts en van voor naar achter waarbij de ademhaling onze leidraad is. Daarna stretchen we liggend de benen en heupen door deze omhoog te trekken onder de oksel, zo masseren we ook zachtjes de onderrug. Bewust, zorgvuldig en vooral heel langzaam. Daar gaat het bij iedere oefening om. Michiel doet op het podium de volgende oefening voor. Hij strekt zijn benen uit naar voren, buigt langzaam met zijn bovenlichaam richting zijn benen. Een dekentje onder de billen zorgt voor dat extra stukje verhoging wat fijn kan zijn voor je hamstrings. Inmiddels één van mijn favoriete oefeningen. Ogen dicht en focus op mijn ademhaling. Dan buig ik heel langzaam naar voren en blijf hangen waar mijn lichaam het aangeeft. En dan begint de oefening pas echt. Want mijn mind vindt het niks, wil weg en leidt me af. Ik adem rustig door. Focus terug naar het punt between de eyebrows. Met de volgende uitademing zak ik dieper naar beneden richting de mat. Weer blijf ik hangen. ‘Laat de zwaartekracht zijn werk doen en forceer niks‘ horen we Michiel zeggen. Klinkt heel makkelijk. Is het niet want je bent heel snel geneigd om iets te willen doen. Ik geef me over aan het tempo van mijn ademhaling en mijn lijf volgt. Bij iedere uitademing een stukje verder. Regelmatig beland ik dubbelgevouwen op de mat wat na veel oefenen wel als kers op de taart voelt of in dit geval de calzone onder de pizza’s wat echt een uitzondering is en niet het doel moet zijn. Ik ben gezegend met een lenig lijf en helaas ook met een druk hoofd.

Rebound

Na de oefening volgt de rebound. Het navoelen van de oefening in je lijf. Dit gebeurt liggend op je rug of buik, naar gelang welke oefening we hebben gedaan. En daar zijn ze dan. De Sweet Sensations. De energie die weer doorstroomt in je lijf kan aanvoelen als een subtiele tinteling. Bevrijd van stijfheid en spanning of in ieder geval een begin ervan. Dat is ook de reden waarom we 5 à 10 minuten in dezelfde houding blijven. Zodat we het lichaam de kans geven om uit de weerstand te komen. Of beter gezegd, door de weerstand heen te zakken. Hierdoor wordt het bindweefsel soepeler wat ook weer zorgt voor een betere energie doorstroming.

Emoties

Het zijn niet altijd happy feelings die opborrelen in een oefening of rebound, regelmatig komen juist in deze momenten van bewuste ademhaling in combinatie met de yin oefeningen emoties los die zich vast hebben gezet in het lijf. De heupen bijvoorbeeld zijn een plek waar we spanning, stress en verdriet op kunnen slaan. De kunst is om erbij te blijven. Zodra emoties opkomen, laat ze toe en laat ze weer gaan. Zo vinden ze vanzelf hun weg naar buiten en kan er weer ruimte ontstaan. Michiel zegt dan ook vaak; don’t fight them, invite them. Het is niet dat ik schaamteloos ga zitten janken in de les maar durf tranen zeker te laten gaan als ze zich aandienen. Naar binnen keren zonder teveel bezig zijn met de buren naast me heb ik echt geleerd in deze les. Zodat ik beter voel wat er gaande is en wat ik nodig heb. De oefeningen zorgen ervoor dat de kreukels uit mijn lijf zijn. Michiel sluit af met een dankwoord voor de spiritual teacher in onszelf en de fellow yogi’s waarmee we deze practice weer hebben volbracht. Met een namasté als antwoord ronden we de 75 minuten af.

Deze ervaring hoeft uiteraard niet jouw ervaring te zijn en zeker in het begin kan het gewoon lastig zijn om je over te geven. Maar met geduld, een beetje tijd en liefde voor jezelf is een yin les zeker een aanrader om toe te voegen aan je healthy life programma.

Met dank aan Michiel Kaemingk die naast zijn yogalessen ook nog fijne massages geeft. En de Nieuwe Yogaschool met het altijd enthousiaste Hartbeat team die hongerige yogi’s voorzien van heerlijke verantwoorde lekkernijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *