Inspiration

Van zelfverwijt naar zelfliefde

Iedereen kent dat stemmetje wel. ‘Het is niet goed, je had het allemaal anders moeten doen.’ ‘Wat ben je weer stom geweest, wie denk je wel dat je bent.’ Alsof er een chagrijnige kaketoe op je schouders zit die de hele tijd maar in je oor loopt te schreeuwen met zijn grote snavel. En jij die hier constant op reageert. ‘Oh shit, ik moet het toch nog even veranderen.’ ‘Wat zullen ze wel niet van me denken, ik doe het ook nooit goed.’ ‘Als ik dit of dat maar zeg vinden ze me vast wél oké.’ En zo belanden we in een wirwar van gedachten, overtuigingen en gedragingen die soms helemaal niet overeen komen met wat we nu eigenlijk echt willen van binnen. Los van het feit dat het ook nog eens een bak energie kost om dit allemaal te kunnen bolwerken. Tijd voor een blik naar binnen.

Razendsnel spel van het ego
Zodra ik in contact kom met andere mensen gaat bij mij devergelijkeraan. Dat is een razendsnel spelletje van mijn ego die mij en ‘de ander’ op een weegschaal zet. Wat heeft, kan of doet die andere persoon wat ik niet heb, doe of kan. Dan rolt er een spreekwoordelijk bonnetje uit mijn hoofd die negen van de tien keer aangeeft dat ik er weer karig vanaf kom. En dat die ‘ander’ het toch weer beter heeft dan ik. Vervolgens voel ik me kleiner worden en trekt mijn energie zich terug. Auw denk ik dan. Weer niet goed genoeg!

Doorzie het spel van je ego.

Rollen door de modder
Wat doen we onszelf toch aan? Wie verzint die regels eigenlijk? Waar dieren elkaar aankijken, bepalen wie de sterkste is, vaak op basis van leeftijd en levenservaring zitten wij mensen zo vol met onze gedachten dat het ons eerder in de weg zit dan dat het helpend is. Terwijl iedereen zo anders is zijn er ook zoveel gelijkenissen. We hebben een andere bedrading, zeker mannen en vrouwen en tegelijkertijd zijn onze behoeften vaak overeenkomend. We willen verbinding en liefde, we willen graag doen wat we goed kunnen en leuk vinden en willen graag genieten. Het liefst zonder teveel stress en pijn. Het klinkt zo easy. En toch voelt het vaak als rollen door de modder.

Je authentieke zelf
Jezelf afstraffen, blijven verbeteren en vooral weer inzetten op nog beter. Want stel je voor dat je een fout maakt. Vaak gaat zelfverwijt hand in hand met perfectionisme. Zodra we in die mindgame terechtkomen van ‘ik en de ander’ is eigenlijk het ego aan het roer en zijn we niet echt meer connected met die diepere zielslaag. Je authentieke zelf die eigenlijk heel speels, open en ontvankelijk is. Jouw energie die wil blenden, ervaren en zijn. Die verrijkt is met een aantal talenten waarmee het alleen maar een bijdrage wil leveren aan een betere wereld. Die niet onderhevig is aan de veranderingen die in de buitenwereld spelen maar juist heel steady en alert is. Echter zijn die talenten niet altijd meteen zichtbaar. En zullen die gedurende je leven tevoorschijn komen zodra er een voedingsbodem is die ze groeikracht kan geven.

Jouw energie wil blenden, ervaren en zijn.

Jezelf tot leven wekken
Het antwoord op al die gevoelens van pijn en ongemak is dus je talenten laten zien. Iedereen is uniek, heeft iets moois, creatiefs of is juist heel goed in kunnen ‘zijn’ of de rust bewaren. De enige opdracht in je leven is eigenlijk jezelf tot leven wekken. Onder die modder je mooie zelf vinden. Jouw bijdrage aan deze wereld is éérst jezelf dit talent gunnen. En je mag hier de tijd voor nemen. Niemands pad loopt gelijk met die van een ander. Misschien ben jij wel heel goed in iets waar een ander veel langer over moet doen. En ook dat maakt niet uit want dan zit je weer in die vergelijkingsmodus. We mogen echt loskomen van deze tegenstrijdigheden. Want zodra je met de ander bezig bent ben je weg bij jezelf. Jouw eigen energie kan niet tot bloei komen als je deze constant gebruikt om jezelf te vergelijken. Dan stokt deze als het ware en kan niet meer vrij stromen of hij lekt weg in onnodige acties of gedrag.

Druk gevoelens niet weg
Wat als je hier toch heel gevoelig voor bent of veel moeite mee hebt? Dan mag je het eerst even helemaal toelaten. Voel je jaloezie of pijn, erken deze dan. Druk deze gevoelens niet weg, verontschuldig jezelf niet als je in je hoofd zit. Zeg het desnoods hardop; ‘Ik merk dat ik het even lastig vind om jouw werk/creatie te zien want het doet wat met me.’ Jezelf afstraffen omdat je wéér aan het vergelijken bent wekt alleen maar méér frustratie op. Waardoor je in een cirkeltje blijft ronddraaien en de kans bestaat dat je niks meer wilt doen of creëren. Dan wordt de druk zo hoog dat het alles vastzet.

Een activiteit die energie geeft
Je ego kan soms zo sterk zijn dat je ertegen in gevecht gaat. IK zal laten zien dat IK ook wat kan. En dan komen we in die bewijsdrang terecht. Vanuit een gevoel van tekort of angst iets tot leven wekken geeft ook vaak een tegengesteld resultaat. Want dan is het niet gebaseerd op jouw eigen waarheid of energie maar een naar buiten gerichte creatie om jezelf te bewijzen. Dan mag je teruggaan naar een activiteit of beweging naar binnen toe die jouw energie geeft. En verzachtend is. Eerst weer contact maken met iets wat blijdschap geeft zoals muziek, een gedicht, een knuffel zorgt ervoor dat je zenuwstelsel weer tot rust komt en je uit de stressreactie komt. Want veel hoofdactiviteit zorgt er vaak voor dat je niet meer goed kunt voelen. Ook contact met je lichaam maken zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt, denk aan een fijne massage of lichaamsgerichte sessie.

Contact maken met iets wat blijdschap geeft zoals muziek, dansen, zingen.

Bange kleine deeltjes
Zie in dat jij het niet zelf bent maar bange kleine deeltjes die erbij willen horen, liefde willen en gezien en gehoord willen worden. Die jouw leiding nodig hebben om rustig te worden. Die vóór je kunnen gaan werken in plaats van tegen je. Als je ze eerst hun plek weer gunt. Dat ze er mogen zijn met al hun eigenaardigheden. Dat ze niet meer afgestraft worden omdat ze iets geks doen. Als wij gaan zorgen voor onze eigen innerlijke kindjes gaan ze ons ook weer helpen om de magie te zien in het leven. Zonder deze deeltjes blijven we zoeken naar erkenning buiten onszelf.

Vind jezelf weer terug
Samenwerken met deze deeltjes zorgt voor een expansie van onze eigen creatiekracht. En kunnen we onszelf volledig gaan toelaten om datgene te gaan doen waar we gewoon goed in zijn en wat er nodig is. Want niemand is hier voor niks. Vind jezelf weer terug en de wereld vind jou. Zo werkt energie nu eenmaal. En neem de tijd. Geen bloem bloeit te laat. Of mag er niet zijn. Gun jezelf hoop en vertrouwen. Wees uniek op jouw eigen manier. Zodat we samen kunnen zijn in een wereld waarin je eigen waarheid leven het hoogste goed is wat zorgt voor harmonie en balans. Waar er genoeg is voor iedereen. Al dansend in het veld van bewustzijn waarbij de kindjes ons de magie laten zien.

Photo by Jay Lamm on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *