Inspiration

Wat is E.E.N.® therapie? Just ASK Anouk

Met een stralend zonnetje aan de hemel kom ik na een klein uurtje reizen aan in Culemborg, waar de rust me overvalt zodra ik een voet op het perron zet. Ik heb een afspraak voor een sessie met Anouk Klijn van de Sandt, zij is energetisch coach waarbij E.E.N.® therapie een onderdeel is van haar pakket en ik enorm nieuwsgierig ben naar de werkwijze van deze therapie.

Liefde voor energie

Een zwarte Kever scheurt de hoek om en ik zie iemand in de auto naar me zwaaien. Dat moet Anouk zijn. Ze woont in Buren, een vestingstadje zo’n vijftien minuten van Culemborg vandaan. Ik stap in de auto en voel haar vrolijke energie weer wat Anouk typeert waardoor ik me meteen weer op mijn gemak voel. We hebben allebei voor het Deense modebedrijf Bestseller gewerkt en wisten toen nog niet dat we een gezamenlijke interesse delen, de liefde voor energie. Ze heeft haar praktijk aan huis. Het is een fijne compacte ruimte met daarin een comfortabele behandelstoel waarop lekkere schapenvachtjes liggen. Er branden kaarsen en er staat een zacht muziekje op. Ik voel de haast uit mijn systeem verdwijnen.

Angst werkt door

Een paar dagen voor het gesprek heeft ze me een aantal vragenlijsten gemaild waarbij mijn hulpvraag heel concreet naar voren kwam: Ik wil graag meer contact met mijn gevoel krijgen en minder in mijn hoofd zitten. We beginnen met een intakegesprek waarbij Anouk aan me vraagt hoe ik als kind was, wat ik heb meegemaakt en of er nog bijzonderheden zijn of waren. Dit alles gaat op een fijne luchtige manier waarbij de Brabantse humor een gezellige twist geeft aan het gesprek. Ik vertel dat ik op driejarige leeftijd in het ziekenhuis heb gelegen vanwege een hersenvliesontsteking. Anouk legt uit dat angst voor verlies of zelfs angst voor de dood die hierdoor ontstaan altijd doorwerkt op de andere gezinsleden in de familie. Naast mijn ouders heeft mijn zus dus ook die angsten gevoeld toen ik in het ziekenhuis lag. Is haar focus op mijn zelfstandigheid wellicht een verkapte vorm van bezorgdheid vraag ik me meteen af? En zou de ziekenhuis-opname ook een oorzaak kunnen zijn van mijn verlatingsangst?

Ander perspectief

Zo wordt een gebeurtenis ineens in een ander perspectief geplaatst waardoor er meteen meer begrip en vooral meer ruimte in mijn gevoel ontstaat. Onderschat dus nooit de consequenties van een gebeurtenis. Hoe klein of groot deze ook is geweest. De impact ervan komt vaak veel later pas (in een hele andere vorm) naar voren.

Ik wil graag meer contact met mijn gevoel krijgen en minder in mijn hoofd zitten.

Wat is E.E.N® therapie?

Wat is E.E.N.® therapie eigenlijk? E.E.N. staat voor Eclectisch Energetisch Natuurgeneeskunde. De betekenis van het woord eclectisch is: ‘uit alle systemen het beste halen en er tevens de Eenheid in zien.’ E.E.N.® therapie is een holistische geneeswijze die zich richt op het natuurlijk herstel waarbij lichaam, geest en bewustzijn van de cliënt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat er ruimte voor heling van oude trauma’s, fysieke en mentale klachten.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het doormeten en corrigeren van de energielevels van de organen en chakra’s en wordt aangevuld met ademhalingstechnieken, psychotherapie, thematherapie, meditaties en geleide visualisaties zodat de behandeling precies afgestemd wordt op jouw behoefte op dat moment. Deze kan ondersteund worden door remedies zoals een Bachbloesem, aromatherapie of orthomoleculaire therapie.

Onopgeloste stukken

Ik lig inmiddels in de stoel. Met een lekker dekentje op mijn voeten voelt het aangenaam aan en Anouk begint met het doormeten van mijn organen en chakra’s. Ze heeft een doosje waarin diverse buisjes liggen met ieder een eigen werking die ze op mijn buik legt of in mijn handen geeft. Bij één buisje reageert mijn systeem acuut en ontsnapt er een diepe zucht uit mijn keel. Het zorgt ervoor dat ik meer in mijn lichaam zit. Aarden is wel een ding, dat weet ik wel maar ben er nog steeds niet helemaal achter waardoor dat nu eigenlijk komt.

Contact innerlijk kind

Anouk vertelt dat angst ervoor kan zorgen dat je naar je hoofd schiet waardoor je minder goed je lichaam voelt, dat gaat vaak gepaard met een hoge ademhaling. Als we klaar zijn met het doormeten geeft Anouk aan een geleide visualisatie te willen doen, waarbij we contact zullen maken met mijn innerlijk kind. Onopgeloste stukken van toen kunnen namelijk nog steeds van grote invloed zijn op het gedrag in het heden. Ze is de kamer nog niet uit of ik voel een emotie opkomen en de zin ‘ik wil hier eigenlijk helemaal niet zijn’ waar ik best wel van schrik. Anouk komt terug en ziet me snikken in de stoel. ‘Aha‘ zegt ze. ‘Een deel van jou is geraakt ergens onderweg. We gaan er eens naar kijken.

Aarden is wel een ding.

Terug naar school

Ik sluit mijn ogen en we starten met de visualisatie waarbij we afreizen naar mijn onderbewuste. Zodra ik dieper zak verschijnt er een schoolplein voor mijn ogen. Ik herken het van vroeger want daar speelde ik altijd met de vriendjes uit de buurt. Ik ben een jaar of 5 en ontdek samen met mijn beste vriendje Ton dat er een deur niet op slot zit van de school. We vinden het super spannend en zijn ook trots dat we het ontdekt hebben. We gaan naar binnen en lopen rond in de school. Ineens is daar de directeur en Ton wordt meegenomen door hem. Ik ren weer terug en wacht op hem voor de deur. Inmiddels lig ik met samengeknepen vuisten en een lichaam vol spanning in de stoel. Mijn systeem reageert weer acuut op de situatie van toen inclusief alle lichamelijke sensaties. Ik doe mijn ogen even open en het voelt alsof ik heel ver weg ben geweest. Anouk geeft mij een buisje magnesium in mijn handen tegen de spanning en zegt dat ik met mijn innerlijk kind kan praten.

Lichaam weer op slot

We gaan verder met de visualisatie en ik doe mijn ogen weer dicht. Hardop vraag ik aan haar waar Ton is? Wat ze doet en waar ze last van heeft? Ze weet het niet zo goed. Er verschijnt een man, ik kan niet zo goed zien wie het is maar ze wordt ontzettend bang. Ze verstijft van angst en alles slaat weer op slot in mijn lichaam en ik lig inmiddels met rode vlekken in mijn nek weer te huilen in de stoel. Volledig verkrampt in dat oude gevoel. Ze wordt toegesproken en moet meekomen naar huis. Ze wil en durft er niet meer over praten zodra ze thuis is. Ik vraag weer hardop aan haar wat ze nodig heeft? Ik wil haar troosten maar mag niet te dichtbij komen of haar aanraken. Wel vindt ze het leuk als ik met een hondje ga wandelen. Want daar wordt ze blij van.

Veiligheid

Ik doe mijn ogen weer open en kijk Anouk wat verdwaasd aan. Het feit dat de ‘volwassen’ Willeke er nu voor haar kan zijn geeft haar de veiligheid om uit die verkramping te komen. Van een trauma ervaring naar wandelen met een hondje. Hierbij laat ze dus zien hoe kinderen kunnen reageren op situaties, ergens heel erg van schrikken om vervolgens weer over te gaan op de orde van dag waarbij het lijkt alsof er niet zoveel gebeurd is.

”Ze verstijft van angst en alles slaat weer op slot in mijn lichaam en ik lig inmiddels met rode vlekken in mijn nek weer te huilen in de stoel.

In de overlevingsstand

Ik moet echt even bijkomen in de stoel. Anouk geeft aan dat er niet eens hele heftige dingen zoals aanranding, fysiek geweld of iets dergelijks gebeurd hoeven te zijn maar een flinke preek of terechtwijzing kan voor een kind van vijf jaar dus wel traumatisch zijn geweest. Je neemt dan een besluit, in mijn geval was de spanning zo groot dat ik toen mijn gevoel op slot heb gezet en er niet over heb durven praten en dat neem je mee je leven in, zodat je soortgelijke situaties op dezelfde manier benadert. Je vlucht, vecht of bevriest en gaat in de overlevingsstand. Totdat je ze weer aankijkt en contact maakt met dat kleine meisje of jongetje die we allemaal in ons hebben. Ze is een stuk vrolijker inmiddels en voel dat direct terug in mijn systeem. Ik voel me lichter, meer in mijn lichaam en wat ik het allerfijnst vind, ik voel een zachtheid in mijn hart die ik allang niet meer heb gevoeld.

Levensenergie kan weer stromen

Ik ben Anouk enorm dankbaar dat ik dit stuk met haar heb mogen doorvoelen, ze creëert een veilige setting waardoor ze je snel naar de kernvraag brengt en de verborgen waarheid naar boven weet te halen mede door haar scherp afgesteld invoelend vermogen. Geborgenheid zorgt voor openheid waardoor je bij lagen terecht komt die diep verscholen liggen in je onderbewuste zodat geblokkeerde levensenergie weer vrij kan stromen.

”Het leek wel alsof ik een week ben weggeweest.”

Wil je ook samen met Anouk kijken naar thema’s die in jouw leven spelen? Neem een kijkje op haar website Ask Studio of zoals ze het zelf zou zeggen: Just ASK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *