Inspiration

WAT IS NU PRECIES PROCESWERK? Deel 1.

Bewustwordingsprocessen, in contact komen met ongeziene delen van jezelf, lagen afpellen. We kennen allemaal deze termen of zijn ze vast ergens tegengekomen. Wat is nu eigenlijk proceswerk? Het is voor iedereen wat anders en toch zijn er een aantal basiselementen die met elkaar overeen komen.

Hoe je leven begint

We worden als baby geboren en zijn dan eigenlijk nog alleen bewustzijn. We zijn alles en we ervaren alles. We hebben geen idee wat van ons is of wat van de ander is. In dit geval de ouder of verzorger. Naarmate we opgroeien wordt ons gedrag gespiegeld en vormen we zo ons ego. Wat kan wel of niet en op basis daarvan ontstaan onze kernovertuigingen. Tot we een jaar of 10 zijn is onze basis gelegd voordat we de grote wereld betreden. Is het veilig en voel je je gezien en gehoord, dan is het vaak wat makkelijker om jezelf te zijn. Is het onveilig of konden je ouders je onvoldoende (emotionele) steun bieden dan kan het zijn dat je minder fijne ideeën over jezelf hebt aangenomen en je door deze bril naar de wereld kijkt. En wat gebeurt er als je gelooft dat je niet goed genoeg bent of anderen altijd beter zijn? Dan gaat je onderbewuste ook soortgelijke situaties aantrekken. Want dat zijn immers je waarheden geworden. Los van dit hele fenomeen kun je te maken krijgen met (karma)stukken uit vorige levens en ben je onderdeel van een familiesysteem waar ook uitdagingen uit voort kunnen komen. Geheel onbewust omdat het op een andere laag wordt waargenomen. De zielslaag. Maar waar je wel last kunt hebben van de symptomen. Zie ook mijn andere blog over Familieopstellingen. Zo kan er best wat shit aan je deur kloppen. Maar ieder deel wat je aangaat, oplost of verzacht of het nu op de laag van overtuigingen zit of een diepe zielslaag raakt is een onderdeel van proceswerk. Dus op zijn tijd een onderzoek doen naar en met jezelf kan een bijdrage leveren aan het realiseren van jouw authentieke Zelf.

Maar wie is dat dan? Die authentieke Zelf? En wanneer ben ik daar dan? Hoeveel lagen moet ik gaan? Is er een bodem die ik raak waar een mooiere ik mij met open armen ontvangt?
Deze vragen en meer houden mij regelmatig bezig en vooral wanneer ik minder fijne gevoelens ervaar. Vaak is het heel spannend om een kijkje te nemen in je binnenste want als we ergens last van hebben gaan we eerder naar de dokter voor een middel (symptoombestrijding) dan een blik te werpen op de dieperliggende oorzaak. Je krijgt op je bordje wat je aankan. Dat gaat over shit maar ook over het ontvangen van heling. Want het gaat er vaak niet om wát je meemaakt maar meer hóe je ermee omgaat. Ik deel hier graag een stuk van mijn proces om te laten zien hoe alles met elkaar verbonden is en om jou te inspireren in je eigen proces.

”PIECE BY PIECE WILL BE REVEALED”

Wat is jouw cadeau aan de wereld?

In maart neem ik deel een prachtige visualisatieoefening onder begeleiding van Syl van Sylvivre. Zij is buiten de lijntjes-coach en maakt onder andere gebruik van creatieve verbeeldingskracht-oefeningen waarmee je in andere lagen van je bewustzijn antwoorden kunt vinden op je (levens)vragen. De oefening heet; Wat is jouw cadeau aan de wereld? Dit is best handig om weten omdat het inzicht kan geven in welke richting je mag zoeken zodat je weer verder komt in je proces. Het mooie van visualisatie oefeningen is dat je van te voren geen idee hebt wat zich laat zien dus ik verbaas me enorm over wat er op het papier verschijnt; ik teken een lichtwezen, een soort van grote Engel die in een stam (ik zag hutjes met rieten daken) gelegen in een woestijnlandschap haar licht schijnt op de stamleden. Dit ziet er vredig uit totdat er onrust ontstaat in de stam en ze uiteindelijk door de stamleden zelf wordt meegenomen waarna ze wordt geslagen en mishandeld. Uiteindelijk wordt ze gered door andere lichtwezens/Engelen waardoor ze kan ontkomen aan de gruweldaden. Ik voel heftige emoties bij het zien van deze scenes wat eigenlijk bizar is omdat het over een visualisatie gaat. Ook voelt het heel dubbel. Het wezen wil alleen maar licht brengen en voor dat stuk wordt ze veroordeeld.

Zielsdelen

Hoe vertalen we dit naar onze moderne wereld anno 2020? Iedere ziel heeft vele levens geleefd. In ieder leven ontwikkelt een ziel specifieke kenmerken waardoor deze verder kan groeien. Dit is voor iedere ziel anders. Soms kan iemand zijn of haar hele leven wijden aan compassie ontwikkelen omdat ze in een ander leven wrede daden verricht heeft. Of iemand is juist heel dienstbaar geweest aan anderen en mag nu meer authenticiteit ontwikkelen. Maar er kunnen ook zielsdelen verloren gaan door trauma’s zoals hierboven omschreven. Dan raakt er als het ware een deel zoek of wordt het deel verstoten. Dan zijn de kenmerken van dit deel niet meer bewust aanwezig in de ziel en kunnen ze niet hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de ziel in het Hier en Nu.

Licht en Speelsheid

Terug naar mijn tekening. Ben ik een lichtwezen geweest in een ander leven? Dat weet ik niet. Het kan een metaforische benadering zijn voor de vragen die nu spelen. Daarom is het erg fijn dat Syl me met haar vragen en spiegeling helpt om hierin mijn eigen antwoorden te vinden. Mijn bijdrage aan deze wereld is licht en speelsheid brengen en de boodschap luid: Ik kan zelf boven het oordeel van de ander uitstijgen door het inzetten van mijn eigen krachten, want zodra ik uitreik word ik geholpen door anderen (lichtwezens/ gelijkgestemden). Als ik dat durf en doe dan kan ik weer een Licht zijn voor anderen. Hoe je de oefening ervaart is ook vaak hoe je het leven ervaart geeft Syl aan. En daar herken ik mezelf meteen in. De Grote Boze Ander. Zo ervaar ik vaak de buitenwereld en het oordeel op wie of wat ik ben of doe. En ben hierdoor veel buiten mezelf bezig in plaats van mijn eigen kracht te ervaren en in te zetten.

Aanzetten van het Licht

Welke inzichten brengt deze visualisatieoefening mij? Voor mij is het belangrijk om mijn Licht weer aan te zetten en de kracht weer te gaan voelen en eigen te maken zodat ik deze ook kan vormgeven in deze wereld. Schrijven, healings geven, coaching? Welke vorm het ook mag zijn, dat is aan mij om uit te zoeken. Daarnaast mag ik gaan uitreiken naar anderen, opdat zij mij verder kunnen helpen in mijn proces en het neerzetten van mijn zielsbestemming.

Hoe het verder gaat met mijn proces beschrijf ik in deel 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *