Inspiration

Wat wil je nu eigenlijk?

Weten wat je wilt of wat je nodig hebt kan soms zo ondergesneeuwd zijn geraakt door verwachtingen van anderen of omdat je gewoonweg nooit echt geleerd hebt om te handelen naar je eigen gevoel (omdat daar bijv. geen ruimte voor was in het gezin waarin je opgroeide) dan ben je vaak een meester (geworden) in je aanpassen en aanvoelen wat de ander nodig heeft maar zorgt dat er wel voor dat je niet goed meer bij jezelf kunt blijven of zijn. Dit heeft vaak tot gevolg dat je je lusteloos en niet happy kunt voelen in bijv. (werk) situaties maar dat je ook niet goed weet hoe je dat om kunt zetten naar iets constructiefs. De bekende spagaat.

Frustratie lig op de loer
Veel willen maar niet goed weten wat kost enorm veel energie en maakt je soms nog onzekerder omdat je gewoon niet goed de eerste stap durft of kunt zetten. Er veel over nadenken heeft sowieso geen zin wat we vaak wel geneigd zijn om te doen als we er niet uitkomen. Want naast onzekerheid ligt ook frustratie op de loer omdat niet doen wat je kunt en eigenlijk verlangt uiteindelijk tegen je kan gaan werken. Het ondermijnt wie jij echt van binnen bent. Dus werk aan de winkel maar wel met een positieve benadering. Niet vanuit moeten en controle maar vanuit een oprechte interesse in jezelf. Ook al heb je dat vroeger niet zo ervaren, nu kun je het wel voor jezelf doen.

Onze levensstroom
Bij iedere levensfase horen weer nieuwe leerstukken. Zowel op werk maar ook op relatiegebied. Je groeit altijd. Ook al voelt het soms alsof je stilstaat, dan kan er toch op een ander level veel in ontwikkeling zijn. De natuur laat dit altijd feilloos zien. Waar takken in de winter dor en droog zijn, laten ze in de lente weer hun bloemen zien. Alsof de kleine knopjes aan de takken de potenties zijn van die boom of plant. Zodra er voldoende licht en voeding is kunnen de bloemen gaan bloeien. Zo is het eigenlijk ook met ons mensen alleen zijn we vaak vergeten dat we onderdeel zijn van de natuur. En laten we ons meer leiden door ons hoofd dan onze eigen levensstroom. Verstokte gedachtenpatronen maken het lastig om goed te kunnen (in)voelen waar we nu eigenlijk naartoe mogen bewegen. En staan we te lang stil bij keuzes of ervaringen die ons niet meer dienen waardoor (werk)situaties uiteindelijk meer energie kosten dan opleveren.

Levensenergie
En laat dat nu onze belangrijkste bron zijn; levensenergie! Met de juiste dosis energie doe je waar je blij van wordt zonder dat het je leeg trekt. Dus is jouw energiepeil de graadmeter van je lichaam. Tel daarbij je mentale weerbaarheid op en je hebt de zelfscan te pakken. Waarbij je emoties de leidraad zijn naar binnen toe. Zodra we weinig energie meer krijgen van hetgeen wat we doen worden we vlakker. Dat is eigenlijk het eerste teken van je systeem wat op een soort overlevingsstand gaat staan.

Innerlijke Hypnose
Routinematig werk, weinig afwisseling en veel dezelfde handelingen uitvoeren zorgen voor een automatisme. Dat kost het je systeem weinig energie, echter ervaren we hierdoor ook vaak weinig vervulling. Vanuit de ziel bewegen we ons door het leven heen en die wil eigenlijk alleen maar dat we de kwaliteiten die ons uniek maakt inzetten voor het hoogste doel wat voor iedereen anders is. Dan voeden we ons vanuit onze Innerlijke Bron in plaats van dat we het buiten onszelf gaan zoeken en volg je dus ook vaak je eigen levensstroom. Wat er automatisch voor zorgt dat je een meer vervullend gevoel overhoudt van je werk in plaats van dat je alleen doet wat een ander van je verlangt.

Een aantal tips om los te komen van je gewoonten en patronen (innerlijke hypnose) zodat we ons voel lichaam in kunnen zetten voor de beste stap vooruit:

Terugschakelen naar minder van alles; (te) druk zijn met allerlei activiteiten, uitjes of dingen die je allemaal moet doen van jezelf zorgen er ook voor dat je afgeleid raakt van je eigen drijfveren.

Herken de innerlijke leads die je door middel van boodschappen de weg wijzen; de kunst is om deze te leren horen, voelen of zien.

Veel emoties ervaren zorgt ook vaak voor onrust omdat deze constant door je heen bewegen waarbij de verhalen van je hoofd een samenspel van gedachten en gevoelens zijn; dus kom eerst tot rust alvorens je ook maar iets wil veranderen. Vanuit frustratie komt niet vaak iets constructiefs. Echter kan die energie wel heel dienend zijn als het roer echt om moet.

Ga iets creatiefs doen om uit je hoofd te komen zoals schrijven, kleuren, bakken, koken, dansen etc. Door iets anders te doen wat je geen energie kost maar geeft maak je vanzelf weer contact met die Innerlijke Bron.

Rust uit. Vaak als we moe zijn krijgt onze mind nog meer grip op ons voel lichaam en is het lastiger om hiermee te kunnen werken.

Ga naar buiten. Door meer in de natuur te zijn kom je vanzelf in een andere meer ontvankelijke staat terecht. Kijk naar hoe vogels zich bewegen en hoe bloemen en planten groeien. De enorme groeikracht is een mega inspiratiebron en laat ons zien wat er mogelijk is.

Blijf in contact met dat vlammetje
Ten slotte; blijft uit het schuldgevoel en zelfoordeel. Vaak zijn we geneigd onszelf enorm op de huid te zitten door allerlei analyses en perfectionistische benaderingen dat onze speelsheid naar de achtergrond verschuift terwijl we die juist in zo’n proces heel hard nodig hebben. Dan drogen we als het ware op en neemt het automatisch handelen steeds meer ruimte in beslag. Met een open neutrale houding kun je nog steeds angst voelen of onzeker zijn echter heeft deze steeds minder grip op je zodra je in contact blijft met dat vlammetje en kindwijsheid wat we allemaal in ons dragen.

Een nieuwe oever
Wat gaat wel goed? Vaak zijn we zo geneigd om te kijken naar wat er niet goed gaat, wat we willen veranderen of wat we graag willen, dat we vergeten waar we nu staan, waar we vandaan komen en wat er al gedaan is aan (innerlijk) werk. Door meer vanuit Zelfliefde te handelen kom je vaker tot een beter contact met jezelf. Je kunt de rivier niet duwen maar je kunt er wel instappen om je mee te laten voeren naar de plek die jouw het meest dienend is. En dat mag ook doodeng zijn, een nieuwe oever bereik je alleen als je de oude kunt loslaten en juist in die vrije val kunnen angstgevoelens je naar de keel grijpen. Dan bestaat er alleen nog maar zoiets als; vertrouw op het proces wetende dat een nieuwe ervaring je altijd verder brengt dan stilstaan bij hetgeen wat je al kent.

Photo by Oleksandra Bardash on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *